Otroške sobe ponujajo inovativne rešitve

otroška soba

Naj bodo pisane in urejene

Otroške sobe so v zadnjih letih doživele stilsko in praktično preobrazbo. Razlogov za to je več, ključni pa je v tem, da je na delu vse več oblikovalcev, ki svoje ideje črpajo tudi iz tujine in vse lažje ustvarjajo po navdihu, saj je na tržišču vse več različnih materialov s katerimi je mogoče oblikovati pohištvo.

Tako si pred leti kaj drugega kot dvojnega pograda ter omare za obleke in pisalne mize za učenje v otroški sobi nismo niti predstavljali. Igrač je bilo bolj za vzorec, kjerkoli se je igral otrok, je bilo to sprejemljivo. Z avtomobilčki je dirkal malo po postelji, malo po radiatorju in nato preko okenske police na steno in nazaj na parket. Punčke so po turško sedele v svojih posteljah ali na starem dvosedu v dnevni sobi in česale svoje barbike.
Kdo je pomislil na to, da bi v otroški sobi imeli računalnik? Ali pa kako v njo pripeljati kabelsko televizijo in wi-fi, da se bodo lahko otroci povezali s tabličnim računalnikom in prenosnim telefonom na internet? Vse to je danes postala realnost, medtem ko se prostori v stanovanjih niso povečali in tako se ob načrtovanju prostora precej hitro srečamo s pomanjkanjem kvadratnih metrov. Ampak naši otroci vseeno potrebujejo vse našteto in še kaj se bo gotovo našlo v prihodnosti.

Praktične rešitve za manjše prostore

Predstavljate si, da bi v njih oblikovali in zasnovali nekako tako, kot to počnejo pri gradnji jadrnic ali jaht. Na majhnem prostoru je mogoče izvesti veliko različnih rešitev, ki vam na isti površini omogočijo različna dela. Tako v jadrnici vsi razumejo, da bo kuhinjska miza hkrati hobi prostor, ko morate opraviti službeno delo, pa se skupaj s kotno sedežno garnituro spremeni v pravo pisarno. Tako lahko danes najdete postelje, ki so napravljene po sistemu pogradov, pri tem pa so stopnice predali, ki hranijo marsikaj, pod zgornjo posteljo je lahko (če sta skupaj postavljeni v obliki črke L) pisalna miza, morda omara z oblekami ali igračami, mogoče pa dvosed, ki z majhno televizijo tvori dnevni kotiček za zabavo in sprostitev.

Otroške sobe so lahko danes silno pisane ali iz klasičnih barv, torej barv naravnega lesa. V izvedbi si lahko zamislite različne lučke, predalčke, izvlečne poličke, posteljne predale in še mnogo drugih rešitev, ki se izvedejo s pomočjo različnih mehanskih delov. Tako delovni prostor vašega otroka ali več njih, ne bo več le dolgočasno in pusto umikališče od staršev temveč del stanovanja ali hiše, kjer se bo otrok počutil dobro, varno in imel pred seboj vse možnosti za učenje in razvoj.

Druge objave:

admin