Mokra in suha hrana za mačke

Če ste lastnik mačke, ste se verjetno že vsaj enkrat vprašali, kakšna mačja hrana je za vašega ljubljenčka najboljša. Pogosto vprašanje, ki ga postavljamo veterinarjem je tudi to, ali naj naše mačke raje jedo mokro ali suho mačjo hrano.

V splošnem velja, da je večina komercialne hrane za mačke odličen vir hranil, ne glede na to ali gre za suho ali mokro mačjo hrano. Vendar pa je izbira najboljše hrane za vašo mačko odvisna od več dejavnikov, med drugim od teže vaše mačke, njenega zdravja in morebitnih zdravstvenih težav, nezanemarljivo vlogo pa pri izbiri hrane nosi tudi vaš proračun. Odločitev, ali boste mačko hranili s suho, mokro hrano ali mešanico obojega, lahko sprejmete skupaj z veterinarjem, da bi zagotovili najboljše zdravje za vašo mačko. Prilagamo vam nekaj informacij o mokri in suhi hrani za mačke.

Raven vlage v mokri in suhi hrani za mačke

Glavna razlika med suho in konzervirano hrano za mačke je v količini vode, ki jo hrana vsebuje. Suha hrana za mačke vsebuje približno 10 % vode, preostalih 90 % pa so sestavine iz suhih snovi, kot so ogljikovi hidrati, maščobe in vitamini. Mokra hrana pa vsebuje veliko več vode – približno 70 % v primerjavi s suho mačjo hrano.

Raven vlage v mačji hrani je pomembno upoštevati, če ima vaša mačka določena zdravstvena stanja ali težave, katerim lahko koristi več zaužite vode. V takšnih primerih pogosteje posezite po mokri hrani za mačke.

Proizvodni proces mačje hrane

Zaradi večje vsebnosti vlage v mokri mačji hrani je ta hrana običajno izdelana iz svežega ali zamrznjenega mesa v kombinaciji z virom beljakovin, ki izvirajo iz žit. Meso se zmeša z vodo, maščobami in vitamini ter vstavi v pločevinko, kjer se s postopkom segrevanja uničijo patogeni, ki se prenašajo s hrano.

Suha mačja hrana pa je narejena tako, da se meso, vitamini, minerali in maščobe združijo in nato kuhajo pri visoki temperaturi in tlaku, zaradi česar so škrobi lažje prebavljivi. Na hrano se lahko nato razprši maščoba, da je hrana mački okusna.

Ali je mačko bolje hraniti s suho ali mokro hrano za mačke ali kar oboje?

Ali boste mačko hranili s suho hrano, mokro hrano ali mešanico obojega, je odvisno od več dejavnikov. Največja prednost hranjenja mačke z mokro mačjo hrano je večja vsebnost vode. Mačke z določenimi zdravstvenimi težavami, ki zahtevajo večji vnos vode od običajnega, kot so bolezni ledvic, sladkorna bolezen ali bolezni spodnjih sečil, imajo veliko koristi od dodatne vode v mokri mačji hrani. Konzerve pa so tudi zelo okusne in nekatere mačke bodo namesto suhe prehrane raje jedle konzervirano, zlasti če so izbirčne.

Suha mačja hrana je cenejša od konzervirane, zato se nekateri raje odločajo za ugodnejšo možnost, sploh če hranijo tudi mačke v zavetiščih ali brezdomke. Suhe mačje hrane ni treba hraniti v hladilniku in jo lahko pustite zunaj veliko dlje kot mokro mačjo hrano iz pločevinke. To je priročno sploh, če mačke hranite na prostem, vendar je treba vse dele, ki jih do konca dneva mačka ne poje, zavreči. Suho hrano za mačke lahko uporabljate tudi v avtomatskih hranilnikih ali v igračah za hranjenje.

Druge objave:

Matej