Lestev za koordinacijo

Večina najboljših pripomočkov za športno vadbo je precej preprostih, kar bi vam zagotovo potrdili tudi vrhunski športniki, ki za svoj trening običajno ne uporabljajo zapletenih in dragih naprav, temveč večino vaj izvajajo s pomočjo trakov, kolebnic, žog, skrinje in podobno. Osnovni športni pripomočki so namreč najboljši prav zato, ker športnika ne omejujejo in ne določajo zgolj izvajanja specifične vaje, temveč so namenjeni širokemu naboru aktivnosti. Lahko bi rekli, da so multifunkcijski, medtem ko je marsikatera sodobna naprava žal primerna zgolj za strogo specifičen namen.

Med te osnovne in preproste športne pripomočke spada tudi lestev za koordinacijo, ki jo poznajo predvsem tisti športniki, kjer je potrebna hkrati velika koordinacija gibanja telesa ter eksplozivnost, okretnost in tudi anaerobna pripravljenost. Zagotovo jo redno uporabljajo nogometaši, nekateri atleti in pa igralci tenisa ter njemu sorodnih športov (badminton, skvoš, speedminton), vendar je primerna tudi za druga področja.
In kaj sploh je lestev za koordinacijo in kako se uporablja?
Ime pripomočka nas lahko hitro zavede, saj so lestve običajno namenjene plezanju oziroma vzpenjanju v višino, lestev za koordinacijo pa se uporablja na trdnih tleh. Nosilni del ni iz trdnega ogrodja, temveč iz vrvi, na katero so nanizane prečke iz umetnega materiala (ali lesa). Lestev se ravno položi na tla, uporablja pa se za hiter tek skozi prostore med prečkami oziroma za »skipping« in najrazličnejše poskoke, pri katerih se ne smemo dotakniti prečk. Vadba krepi koordinacijo nog (ravno zato je pripomoček pomemben za nogometaše in tenisače), hkrati pa zagotavlja ogrevanje in aerobno vadbo, če se odločimo za serije (kot šprint), pa poskrbimo tudi za anaerobno vadbo. Poskoke, kjer gre zgolj za različne kombinacije nog, lahko seveda nadgradimo tudi drugimi vajami, na primer dotikom tal na vsaki strani lestve itd.
Ker lestev ni fiksna, temveč predstavljajo nosilni del najlonske vrvi, se lahko enostavno zloži in v torbi nese kamor koli – na zelenico, tekaško stezo, domače dvorišče. In ker jo je možno uporabljati skoraj povsod, je pomembno tudi to, da so materiali vodoodporni in tudi odporni na umazanijo.
Vas zanima, če bi bil ta pripomoček pravi tudi za vas? Test je povsem enostaven – potrebujete zgolj dvorišče in kredo. Na tla si narišite lestev (kot bi risali enakomerne prostore za ristanc v ravni liniji) in poskusite. Sami si izmislite vzorec postavljanja levega stopala znotraj in zunaj lestve, se odločite za visoko dvigovanje kolen itd. Videli boste, da ji povsem enostavno – in če boste po nekaj minutah ugotovili, da gre za vadbo, ki lahko tudi vam pomaga izboljšati koordinacijo ter ravnotežje, potem bo tudi prava športna lestev za izboljšanje koordinacije prava za vas.

Druge objave:

admin