Prometni zastoji zaradi arheoloških raziskav

Vsakodnevna jutranja vožnja in zastoji na cestah so že moja rutina. Ob počasni vožnji v službo vedno poslušam radio. V avtu mi je dolgčas, a vseeno se poskušam upirat uporabi mobilnega telefona – zaradi svoje varnosti in varnosti drugih na cesti. A danes zjutraj sem slučajno dobila radijsko postajo, kjer se je oglasil moški, ki vodi in opravlja arheološke raziskave. Ja v zadnjem času, ko razbijajo in prenavljajo skoraj vse ceste v centru Ljubljane, so arheologi skoraj osovražena bitja na tem planetu.

A kar je gospod govoril, je bilo zelo zanimivo. Povedal je, da so v ulici v Ljubljani – nisem si zapomnila imena, dobili arheološke najdbe iz 11. in 12. stoletja. Arheološke raziskave so razkrile številne najdbe iz zgodnjega srednjega veka v takratnem mestu. Mestu, ki je ravno takrat doživelo razcvet in hitro širitev.

Za ljubitelje zgodovine

Sama sicer nisem ljubiteljica zgodovine, a gospod po radiu me je popeljal v domišljijsko – zgodovinski svet. Težko si je predstavljati kako iz nekaj kamnov in ostankov predvidijo celotno človeško zgodovino. A temu je tako prav zaradi arheoloških raziskav. Arheološke raziskave omogočajo dober vpogled v našo zgodovino in dogajanje izpred mnogo let. Kljub temu, da se predvsem vozniki na območjih izkopavanj, precej jezijo zaradi zastojev, je vseeno arheološko izkopavanje zelo pomembno. Pomembno je, da razumemo od kje prihajamo, kakšna je naša zgodovina in izvor.

Jezni in neučakani vozniki

Vsi vozniki in ostali mimoidoči, ki morajo vsakodnevno mimo arheoloških najdišč, se na prvi pogled jezijo in so nestrpni. A vseeno, z dobrim premislekom in predvsem primerno komunikacijo pristojnih oblasti, jih lahko uspešno pomirimo. Primer dobre prakse je promocija ogledov izkopanin in arheoloških najdb v muzejih, kjer je seveda z obširno razlago poljudno pojasnjen pomen in namen najdb. S takšnim načinom, gotovo v javnosti ne bi bilo tako negativnega mnenja o arheoloških raziskavah.

Seveda pa je res, da se obnavljanje cestišč in ulic zaradi arheoloških raziskav velikokrat zavleče v nedogled. Zato bi bilo koristno tudi razmisliti, da se angažira vse razpoložljive resurse in čim prej pregleda oziroma razišče območje arheoloških najdb.

Druge objave:

admin