Vam nagajajo ogrci?

S puberteto oziroma s spolnim dozorevanjem telesa, ki vodi v obdobje odraslosti, se pod vplivom delovanja hormonov spremeni marsikaj – tudi koža. Otroška koža, ki je bila mehka in gladka, predvsem pa ni bila tako podvržena znojenju in izločanju loja, se umakne koži, ki jo tare kar veliko težav. Najpogosteje so to mozolji (ali huda oblika mozoljev, imenovana akne,) ter ogrci.ogrci

Kaj so ogrci?

Ogrci so na prvi pogled videti kot majhne črne pikice v koži, a če jih pogledamo od bliže, vsaj s povečevalom, ugotovimo, da ne gre zgolj za pikico. Ta je le zgornji del ogrca in predstavlja neke vrste zamašek, ki iz notranjosti ne pusti kožnim maščobam – te so nabrane po celotni lojnici in če ne poskrbimo za odpiranje »zamaška«, se lahko lojnica vname in zagnoji – nastane mozolj.
Ogrci se večinoma pojavljajo na konici nosu, prav tako pa na korenu nosu (med obrvmi), na pregibu nosnic, od nosa proti licem, pod nosom in ob robu ustnic, na bradi. Kadar so izvodila manjša, je črna pikica lahko skoraj neopazna, marsikdaj pa je lahko vidna že na prvi pogled. In takrat se je seveda še posebej želimo znebiti.

Kako preprečiti ogrce?

Ogrce preprečujemo enako kot mozolje: izogibamo se prehrani, ki vpliva na hormone in povečano izločanje iz kože, ter skrbimo za zelo dobro higieno kože obraza. Kako? Predvsem je pomembno, da se z ogrci ne spopademo kar z vodo in milom. Res je, da jih tako nekaj odpravimo, a marsikatero milo količino ogrcev in mozoljev še poveča, saj kožo maši, poleg tega pa se površina kože zaradi mila pretirano izsuši in prične luščiti. Uporabljati je potrebno kozmetična čistilna sredstva, ki so namenjena prav koži z ogrci.
Poleg teh so vam na voljo še posebni obliži, ki ogrce povlečejo iz kože z njihovo »korenino« vred, tu in tam pa ne bo narobe, če po večernem prhanju, ko se koža zmehča, kak večji ogrc odstranite tudi sami – dovolj je, da z nohtom zdrsnete preko, ne pa stiskate, in že se bo pika odstranila.

https://www.youtube.com/watch?v=UhTpH3ZINs0

Druge objave:

admin