Čas za žar

Če ste ljubitelji hrane z žara, potem je električni roštilj super rešitev za vas! Brez težav se uporablja tudi doma ali na balkonu, njegova uporaba pa je res enostavna. Primeren je za vse, ki se jim ne ljubi ukvarjati s pripravo žerjavice, oglja in ostalih pripomočkov, ki so nujni za peko na običajnem žaru. Zagotovo gre za najbolj preprost način priprave hrane na žaru! Če radi jeste čevapčiče, pleskavice, ražnjiče ali na žaru popečeno zelenjavo oziroma sir, kupite električni roštilj!

Zakaj izbrati električni roštilj?

Poznamo več vrst roštiljev oziroma žarov. V zadnjem času so poleg klasičnih žarov na oglje izjemno priljubljeni tudi plinski in električni. Nekateri menijo, da plinski ali električni roštilj ni tisto pravo in da je hrana spečena na žaru na oglje veliko boljša, a to nikakor ne drži. Hrana z žara je odličnega okusa, ne glede na to, kakšen žar uporabimo. Pomembno pa je, da uporabimo kakovostne sestavine, dobre začimbe ter da hrane ne pečemo na previsoki temperaturi in predolgo časa.

Prav pri uravnavanju temperature je električni roštilj bolj priročen kot žar na oglje. Žerjavico je namreč težko regulirati. Le pravi žar mojstri vedo, kako poskrbeti za enakomerno spečeno meso, zelenjavo in drugo hrano ter kako poskrbeti, da se nam žerjavica ne razplamti preveč ali med peko ugasne. Hrana, ki se predolgo peče na previsoki temperaturi, ni le neokusna in zažgana, ampak lahko tudi zdravju škodljiva. Zato je pomembno vedeti, kako lahko na žaru naravnamo ravno pravo temperaturo.

Pomembno pa je tudi to, da žar po vsaki peki dobro očistimo, saj so prav večkrat prežgani ostanki in maščoba zdravju najbolj škodljivi. Z rešetk je včasih takšne ostanke težko odstraniti, zato je zdravju veliko bolj prijazno, če uporabljamo žar ploščo in ne rešetk. Takšno žar električno ploščo se veliko lažje očisti in vzdržuje, zato jo boste lahko brez vsakih težav uporabljali dolga leta ter na njej pripravljali zdravo in okusno hrano.

Od spodaj in od zgoraj

Električni roštilj je na voljo v več različicah. Lahko gre za električno žar ploščo, na katero postavimo hrano in jo spečemo. Lahko pa gre tudi za posebej oblikovan električni žar s pokrovom, ki omogoči, da se hrana enakomerno zapeče tako od zgoraj in od spodaj. Tako je hrana ne le bolj enakomerno spečena, ampak je peka tudi hitrejša. Pomanjkljivost takšnega načina je, da hrane med peko ne morete nemoteno opazovati. Seveda pa lahko kadarkoli za trenutek dvignete pokrov žara in si tako ogledate, kako poteka peka.

 

Druge objave:

Matej