Kdo predpiše očala na recept?

Ko imate težave z vidom je najbolj pomembno, da se najprej odpravite k okulistu, ki bo opravil pregled vaših oči in vam postavil diagnozo bolezni oziroma vam določil ostrino vašega vida. Ko je ta pregled opravljen se s svojim okulistom pogovorite o tem in ta vam bo napisal recept očal ali kontaktnih leč za optiko (Optika Aleksandra je naša prva izbira), ki jo želite obiskati ali pa vam jo okulist svetuje sam. Če vam okulist napiše očala na recept potem ne potrebujete napotnice.

Zakaj pomagajo očala na recept?

Če vam vaš okulist po pregledu napiše očala na recept vam zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenija pomaga k nakupu očal, ki jih potrebujete. Kot vsi vemo so očala z dioptrijo izredno draga in si jih marsikdo težko privošči in v tem primeru priskoči ZZZS in okulist na pomoč. S pomočjo okulistovega recepta je ZZZS seznanjen o očalih in zdravstvenem zavarovanju pacienta, ki mu omogoča ugodnosti ob nakupu očal, če le ima ta urejeno pravo zavarovanje.

V primeru pomoči zavarovanja pacientu pomagajo z določenimi procenti plačila očal in pacient nato doplača še ostalo neplačano vsoto, kar pa je vsekakor dobra pomoč. Če pa želite do brezplačnih očal pa je potrebno pridobiti naročilnico, ki jo izda koncesijska ambulanta. Vendar pa so očala brez doplačila najnižjega cenovnega razreda oziroma drugače imenovana tudi »socialna očala«.

Naročilnica za očala na recept

Za brezplačna očala je potrebno pridobiti naročilnico, ki vam bo pomagala do brezplačnih oziroma socialnih očal, če si jih ne morete privoščiti sami. Postopek, ki je potreben za pridobitev naročilnice je, da vam vaš zdravnik izda napotnico za okulistični pregled (Optika Aleksandra). Z napotnico vašega osebnega zdravnika se prijavite na očesni pregled v okulistični ambulanti. Čakalne dobe so seveda velike zato vam svetujemo, da predno se želite prijaviti preveriti na spletni strani ZZZS njihov seznam čakalnih dob in se šele na to prijavite, da veste kaj pričakovati in kako dolgo boste čakali na pregled. Ko pridete na vrsto in vas okulist pregleda, boste prejeli naročilnico na kateri bo izpisna vaša dioptrija in šifra vrste očal, ki predstavlja denarno vrednost recepta. Z to naročilnico pa lahko greste v katero koli optiko, ki jo sami želite obiskati. Osnovna očala vam pripadajo brezplačno, v primeru pa da sami želite boljša korekcijska očala in okvirje pa k temu sledi tudi doplačilo, ki ga boste morali poravnati sami.

Računalniška očala za vsak okus. Z lečami zaščitijo pred modro svetlobo, ki nastane iz digitalnih naprav. Preberi več …

Druge objave:

admin