Žarnice in sijalke za posebna svetila

Kadar morate zamenjati žarnice v običajnih lučeh, ponavadi s tem ni težav. Staro žarnico oziroma sijalko odnesete v trgovino, izberete s police novo, staro pa pustite v trgovini – zakon namreč prodajalcem žarnic nalaga, da morajo poskrbeti tudi za iztrošene žarnice oziroma sijalke, saj te ne smejo v običajne smeti. (Še zlasti to velja za varčne sijalke in »neonke«, ki so polnjene s plinom in vsebujejo tudi okolju nevarne snovi.)žarnice
Tudi sama nisem imela kar nekaj let nobenih težav z žarnicami, a vsaka stvar se enkrat iztroši, in po šestih letih bivanja v novi hiši (kar je dejansko kar lep čas,), je ugasnila žarnica nad kuhinjskim pultom. Gre za cevasto žarnico, in takšnih v običajnih marketih pač ne prodajajo.
najprej je trajalo kar lep čas, da mi je uspelo odpreti svetilko ter »zobe« žarnice iztakniti iz same luči, saj nisem česa takšnega počela še nikoli. Skoraj sem že obupala, ker se sijalka ni vdala in je bilo videti, da bom ali zlomila luč ali razbila žarnico, a nazadnje je vendarle uspelo – ni bilo potrebna moč, treba je bilo le pritisniti na zatič in cev žarnice nekoliko zavrteti. Vedela sem, da nove žarnice v moji domači trgovini ne bo, zato sem jo začela iskati na spletu. Ugotovila sem, da so takšne »posebne« žarnice veliko bolj raznolike, kot sem si predstavljala, zato sem morala biti precej natančna tako glede moči in svetilnosti kot glede dolžine cevi žarnice. In dokler nisem naročila ter naslednji dan po pošti prejela nove žarnice, dejansko sploh nisem bila prepričana, da sem naročila takšno, kot jo zares potrebujem.žarnica
Staro žarnico sem naslednji dan odnesla v trgovino, da bi jo oddala v zaboj, ki je namenjen zbiranju iztrošenih žarnic. Vendar pa me je čakalo presenečenje! Na zaboju je pisalo, da je namenjen zgolj za klasične žarnice oziroma sijalke, za cevaste pa ne. Vprašala sem prodajalko na blagajni in ta je potrdila, da se žarnice kot je moja pri njih ne sme odložiti. Kaj naj torej z njo? Med kakšne odpadke potem sploh sodi? Saj menda mi je ni potrebno peljati na komunalo ali na smetišče in jo posebej oddati?
Rešila me je prijateljica, ki je zaposlena v šoli, in je povedala, da naj žarnico hči nese v šolo – tam namreč zbirajo najrazličnejše žarnice, ki jih nato predajo podjetju, ki se ukvarja s specialnimi odpadki. Še dobro, kajti sicer bi imela žarnico gotovo še celo leto doma in sploh ne bi vedela, kaj naj z njo.

 

Poglejmo si še kako lahko vodni filter pomaga pri ohranjanju zdravja!

Druge objave:

admin